+31 (0) 35 53 93 977
+31 (0) 35 53 93 977
Wat is chiptuning
ATM geeft u graag voorlichting over veilig en perfect uitgevoerde chiptuning van voertuigen. Een maatwerk en duurzame chiptuning is bij ATM al mogelijk vanaf € 299,99. U bent verzekerd van testbank geteste producten
Home FAQ Wat is chiptuning

Wat is chiptuning

Chiptuning is de definitie van het proces waarbij prestaties van benzine- en dieselwagens, via een softwarematige ingreep, aanzienlijk worden verbeterd. Tegenwoordig wordt de term 'chiptuning' gebruikt als omschrijving voor het gehele proces, echter is chiptuning één van de methoden om de benodigde software uit het hart van de auto te halen. Bij ATM spreekt men liever van motormanagement-optimalisatie.

Chiptuning, motormanagement-optimalisatie proces

Hieronder vindt u in grote lijnen hoe het proces van een motormanagement-optimalisatie bij ATM in zijn werk gaat.

1. Uitlezen van de software

Voordat er begonnen kan worden aan de optimalisatie dient eerst de software uit het hart van de auto, het ECU, gehaald ofwel uitgelezen te worden. Het uitlezen van motormanagement software kan op de volgende verschillende manieren; OBD-chiptuning, BDM-chiptuning, Bootmode-chiptuning en de 'ouderwetse' Eprom-chiptuning.

Meer informatie over de verschillende wijzen vindt u op de pagina chiptuning-methoden.

 

2. Meer ideaal afstemmen van de software

Van de uitgelezen software wordt altijd eerst een kopie gemaakt. Deze originele instellingen dienen voor ATM als back-up, zodat deze voor welke reden dan ook altijd geraadpleegd kunnen worden. Na het maken van de backup kan er worden begonnen met het afstemmen van de software. Gedurende deze aanpassingen worden de software-parameters afkomstig uit de ECU, Electronic Control Unit, beter op elkaar afgestemd. Dankzij deze meer ideale afstemming wordt de auto pittiger, krachtiger, soupeler en in veel gevallen; zuiniger! Deze afstemming wordt altijd door de interne programmeurs van ATM uitgevoerd, daarnaast valt deze afstemming binnen de door autofabrikanten vastgestelde veiligheidsmarges. Hierdoor bent u bij ATM altijd verzekerd van een veilige en duurzame chiptuning. De beste en meest veilig mogelijke prestaties worden dan ook behaald door software direct in hart van het motormanagement aan te passen. Alles over de afstemming van motormanagement software vindt u op de pagina software ontwikkeling.

 

3. Inlezen software

Nadat de afstemming van de software kan deze weer terug in de ECU geplaatst worden. Het 'inlezen' van de software gebeurt op dezelfde wijze als waarop de software is uitgelezen. De verschillende methoden om software uit een ECU te lezen vindt u onder punt 2. Nadat het inlezen van de aangepaste software beschikt de auto direct over de nieuwe waarden en betere prestaties.

 

4. Testrit

Nadat de software geladen is vindt er een uitgebreide testrit plaats, waarbij weer naar verschillende parameters wordt gekeken. Denk hierbij aan een stukje maximale motorbelasting ter controle van werking lambda sonde, mengsel onder vollast, turbodruk, gemeten luchtmassa. Deze tuningssessie duurt ongeveer 2 uur.