+31 35 539 3977
+32 16 816 255
+31 35 539 3977
+32 16 816 255

Software ontwikkeling

De programmeurs van ATM zijn hoog opgeleid en maken gebruik van een vermogenstestbank om de chiptuning software tot in perfectie te verfijnen.

Home Software

Chiptuning software ontwikkeling

Met trots garandeert ATM u dat zij in Europa tot een selecte groep behoort dat in staat is zelf duurzame chiptuning software te ontwikkelen. Hierdoor bent u verzekerd van het meest optimale eindresultaat voor uw voertuig. De programmeurs van ATM zijn hoog opgeleid en maken gebruik van een vermogenstestbank om de chiptuning software tot in perfectie te verfijnen. ATM weet elke keer op een verantwoorde wijze de best mogelijke prestaties uit benzine- en dieselvoertuigen te halen.

Chiptuning software

Een vermogensverbetering tot wel 40%

De modificaties

Elke auto is vanuit de fabriek uitgerust met standaard aansturingssoftware. Deze aansturingssoftware is in de meeste gevallen ver binnen de maximale belasting van de desbetreffende motor ontwikkeld. ATM benut deze marge door de parameters van software meer ideaal op elkaar af te stemmen, ofwel te optimaliseren. ATM heeft het na de aanpassing over "chiptuning software". Deze meer ideale afstemming resulteert onder andere in meer vermogen en koppel.

Bij motoren met turbo of een andere laaddrukverhoging levert dit een verbetering op van 20 tot 40%. Bij motoren zonder turbo levert optimalisatie van het motormanagement een vermogenswinst op van ongeveer 10%. Een ander aspect dat als een groot voordeel wordt gezien is dat de motor na een optimalisatie een stuk levendiger wordt en sneller op gaspedaalbewegingen reageert.

Aansturingsmappen

Tijdens de modificatie van de chiptuning software, past ATM onder andere de onderstaande mappen aan;

 • Gaspedaalinjectie;
 • Koppel begrenzers;
 • Laaddruk turbo;
 • Brandstof / lucht verhouding;
 • Brandstofdruk.

Software varianten vanuit de fabriek

Autofabrikanten ontwikkelen auto’s met verschillende softwarevarianten die zijn geschreven ver binnen de belasting van de motor. Dankzij deze ruime afstelling heeft de autofabrikant de mogelijkheid om verschillende versies, met verschillen in vermogen, van een bepaald model op de markt brengen. Elke auto die de fabriek uitrijdt heeft een bepaalde veiligheidsmarge over. Deze marge is ruim afgesteld om motorische schade te voorkomen. Dit biedt ATM de mogelijkheid om deze overcapaciteit met chiptuning iets op te vullen, zonder dat het ten koste gaat van de levensduur van de motor.

Geteste en duurzame software

Via de vermogenstestbank van ATM wordt de software ontwikkeld totdat deze aan alle eisen en verwachtigingen voldoet. Daarnaast bevestigt een testbank nog eens zwart op wit de daadwerkelijke winsten.

Chiptuning stages

Stage 1
Stage 1+
Motordiagnose + datalogs
Software
Stage 1
Stage 1
Testrit op de weg
Tuning certificaat
Vermogensrun voor en na
Stage 1
 • Motordiagnose + datalogs
 • Stage 1 software
 • Testrit op de weg
 • Tuning certificaat
 • Vermogensrun voor en na
Meer informatie Offerte
Stage 1+
 • Motordiagnose + datalogs
 • Stage 1 software
 • Testrit op de weg
 • Tuning certificaat
 • Vermogensrun voor en na
Meer informatie Offerte

Stage 1

Stage 1 chiptuning bestaat uit het optimaliseren van de prestaties van uw voertuig door het motormanagementsysteem softwarematig aan te passen. Er vindt software modificatie plaats waarbij motorparameters zoals gaspedaalinjectie, koppel begrenzers, turbo laaddruk, brandstof / luchtverhouding en de brandstofdruk opnieuw afgesteld worden.

Offerte aanvragen

 

Stage 1+

Stage 1+ chiptuning bestaat tevens uit het optimaliseren van de prestaties van uw voertuig door het motormanagement softwarematig aan te passen. Er vindt herprogrammatie plaats waarbij motorparameters zoals gaspedaalinjectie, koppel begrenzers, turbo laaddruk, brandstof /luchtverhouding en de brandstofdruk opnieuw afgesteld worden.

Stage 1+ chiptuning onderscheidt zich van stage 1 door een fijnere afstelling met een vermogensrun op de vermogenstestbank. Tevens krijgt u ook een tuning certificaat bij stage 1+ chiptuning.

Offerte aanvragen

 

DSG Tuning

Met deze tuning wordt de potentie van een DSG Versnellingsbak veel meer benut. De meest DSG bakken kunnen namelijk veel meer aan dan dat de fabriek programmeert. Wanneer men kiest voor de hogere tuning-stages, waarbij er hogere koppel- en vermogenswinsten worden behaald, is DSG tuning zelfs noodzakelijk om de krachten te verwerken.

 

EGR uitschakeling

De EGR klep (Exhaust Gas Recirculation valve) is een klep die ervoor zorgt dat de uitlaatgassen worden teruggeleid naar de motor om de NOx uitstoot te reduceren. De EGR klep kan voor vervuiling zorgen in het motorblok en wordt daarom wel eens dichtgezet en softwarematig uitgeschakeld. Het uitschakelen van de EGR klep is verboden in Nederland.

 

DECAT

Decat wordt toegepast bij auto’s die geen katalysator meer hebben in het uitlaattraject. Na het verwijderen van de katalysator zal de ECU dit waarnemen waardoor er foutmeldingen kunnen ontstaan. Daarom zal dit softwarematig aangepast moeten worden.

 

Swirl Flaps

Swirl flaps of wervelkleppen zijn kleine vlinderkleppen die de lengte / volume van het inlaatspruitstuk laten variëren om een beter koppel en betere efficiëntie te realiseren. Deze kleppen kunnen verwijderd worden en softwarematig uitgeschakeld worden in het motormanagementsysteem. De kleppen willen nog wel eens afbreken en dan is er een grote kans dat er motorschade optreedt.

 

Vmax / Snelheidsbegrenzer verwijderen

Hedendaags zit op veel nieuwe auto’s een snelheidsbegrenzer. Deze begrenzer zorgt er voor dat niet het volledige snelheidspotentieel wordt gehaald. Deze snelheidsbegrenzer kan softwarematig uit worden geschakeld.

 

START/STOP Uitschakeling

Het Start & Stop systeem zorgt ervoor dat de motor automatisch uitgeschakeld bij stationair draaien. In veel auto’s kan het systeem uit worden geschakeld door middel van een knop. In bepaalde gevallen is dit niet mogelijk en in die gevallen kan het systeem ook gewoon softwarematig worden uitgeschakeld.

 

Verwijderen van DTC's

DTC, afkorting voor Diagnostic Trouble Codes, zijn meldingen van storingen in de motor of versnellingsbak die opgemerkt worden door het managementsysteem. Deze meldingen kunnen uitgeschakeld worden op het moment dat de oorzaak van de melding gevonden is en is opgelost.

 

Launch control

Launch control is een hulpstuk om de perfecte acceleratie mogelijk te maken. Het systeem kan in sommige auto’s softwarematig worden geprogrammeerd. Het is een complex systeem dat er voor zorgt dat de motor, versnellingsbak en aandrijving in harmonie samenwerken. Het motormanagementsysteem houdt de motor op een bepaald toerental zo dat een maximale acceleratie mogelijk is zonder dat wielspin ontstaat.

 

Anti lag

Anti lag injecteert extra brandstof en vertraagt de ontsteking om de turbo druk te verhogen terwijl de gasklep niet geheel geopend is. Het is ontwikkeld om de vertragingstijd van de turbo te verminderen bij acceleratie. Echte anti lag is alleen geschikt voor rally auto’s maar veel mensen vinden het systeem interessant omdat het uitlaat- & motorgeluid daardoor gaat klinken als een raceauto.

 

Pop & Bang Crackle map

Pop & Bang Crackle map werkt volgens hetzelfde principe als antilag alleen dan in de situatie van vertraging.