+31 (0) 35 53 93 977
+31 (0) 35 53 93 977
Chiptuning methoden
Bij ATM Chiptuning maken wij gebruik van verschillende chiptuning methoden, waaronder OBD tuning, BDM-chiptuning, Bootmode-chiptuning en EPROM-chiptuning.
Home Chiptuning op maat Chiptuning methoden

Chiptuning methoden

Tijdens een chiptuning worden de software parameters dat afkomstig is uit het motormanagement, het hart van de auto, beter op elkaar afgestemd. Voor dat dit proces gestart kan worden dient eerst de software uit de ECU gehaald, ofwel uitgelezen, te worden. Software kan tegenwoordig op de onderstaande vier manieren uit een benzine- of dieselauto uitgelezen worden.

OBD chiptuning

OBD tuning als opvolger van chiptuning

OBD chiptuning

Wat is ODB chiptuning?

OBD chiptuning staat voor 'On Board Diagnostics chiptuning'. Dit is de meest eenvoudige en vaak toegepaste manier om de software uit de ECU van een auto te halen. Tijdens een OBD tuning sluit ATM Chiptuning de tuning apparatuur via een stekker aan op de diagnosepoort van de auto. De diagnosepoort wordt ook gebruikt door uw garagist tijdens de normale routine controles.

Wat zijn de voordelen van OBD tuning?

  • Bij OBD chiptuning is het niet nodig om te solderen in het ECU-motorstuurprogramma
  • De software is gemakkelijk en snel te plaatsen
  • Na OBD tuning is het motorprogramma weer eenvoudig in de originele staat terug te brengen
  • De aanpassingen zijn door de diagnosesystemen van garagisten niet op te sporen

BDM-chiptuning

In de nieuwe generatie ECU's, boordcomputers, zit een geheugen dat niet of nauwelijks via de communicatielijn te benaderen is

Soms is er zelfs helemaal geen extern geheugen en wordt alleen het interne geheugen van de processor gebruikt. Op dit type ECU zit een BDM poort (BDM = Background Debugging Mode). Via deze poort kan ATM de voor de chiptuning benodigde software uitlezen.

In sommige gevallen moet er een speciale aansluiting op de BDM poort worden gesoldeerd. Na de aanpassing wordt de software ook weer via deze poort in de ECU weggeschreven. Voor dit proces wordt de ECU voorzichtig uit de auto gedemonteerd en voorzichtig terug geplaatst.

BDM-chiptuning

Bootmode-chiptuning

Tegenwoordig zijn verschillende modellen voorzien van een extra beveiling

Bootmode-chiptuning

Deze beveiliging zorgt ervoor dat OBD tuning niet zomaar mogelijk is zonder eerst de motorcomputer te ‘unlocken’. Dit betekent dat wij de computer demonteren, vrijschakelen en vervolgens flashen we de aangepaste data (kernvelden) in het geheugen van de computer. Daarna wordt de nieuwe software over de oude heen geschreven.

Voordelen van chiptunen

Een ATM-chiptuning is een kwalitatief hoogwaardig en duurzaam product dat ontwikkeld is door de motormanagementsoftware specialisten van ATM. Op maat gemodificeerde software levert u de volgende voordelen op:

  • Betere rijprestaties dankzij
  • Extra vermogen en koppel
  • Meer pit, souplesse en rijcomfort
  • Brandstofbesparing (zuiniger) tot meer dan 5%!
  • Emissie-normen blijven behouden
Offerte aanvragen
195bezoekers actief op de website
20aanvragen in de afgelopen 24 uur