+31 (0) 35 53 93 977
+31 (0) 35 53 93 977
Hoe werkt een turbo?
Een turbo is een steeds vaker toegepast onderdeel van een motor. De turbo is ontwikkeld om een verhoging van vermogen te realiseren en tegelijkertijd te zorgen dat het brandstofverbruik gereduceerd wordt.
Home FAQ Hoe werkt een turbo

Hoe werkt een turbo?

Een turbo is een steeds vaker toegepast onderdeel van een motor. De turbo is ontwikkeld om een verhoging van vermogen te realiseren en tegelijkertijd te zorgen dat het brandstofverbruik gereduceerd wordt. In de begintijd werden turbo’s vrijwel alleen toegepast op grote scheepsmotoren. Pas vele malen later werd de eerste turbomotor voor een truck gefabriceerd.

Eind jaren 80 nam de carrière van de turbo een vlucht toen emissie eisen strenger werden en er gezocht moest worden naar alternatieve technieken om te zorgen dat voertuigen schoner werden. Al in de jaren ’70 hadden de pioniers in de autosport, met name de Formule 1, de turbo al geadopteerd om zijn resultaten. Vanaf dat moment won de turbo ook in personenwagens aan populariteit.

Fabrikanten speelden in op de populaire turbo door haar topmodellen te voorzien van turbomotoren. 
Fabrikanten als Mercedes-Benz en Volkswagen begonnen hun dieselmotoren te voorzien van turbo’s om daarmee meer vermogen uit dieselmotoren te behalen. Het werd mogelijk om dieselmotoren te laten concurreren met benzine motoren op het gebied van vermogen. Bovendien werd de uitstoot van schadelijke stoffen ook flink gereduceerd!

Tegenwoordig zijn turbomotoren steeds meer aan populariteit gaan winnen bij autofabrikanten omdat daarmee gemakkelijker brandstofbesparing en vermindering van CO2 uitstoot gerealiseerd kan worden met kleinere motoren, ook wel ‘downsizing’ genoemd.

Hoe werkt turbocompressie in de praktijk?

Een turbo bestaat in feite uit twee kleine luchtventilatoren (ook wel waaiers of luchtpomp genoemd) die op dezelfde metalen as zitten zodat beide samen kunnen rond draaien. Een van deze ventilatoren, de turbine genaamd, zit in de uitlaatstroom van de cilinders. 

Terwijl de cilinders hete uitlaatgassen langs de ventilatorbladen blazen, roteren ze en de as waarmee ze zijn verbonden (ook wel de roterende middennaaf eenheid of CHRA genoemd) roteert ook. De tweede ventilator wordt de compressor genoemd en omdat hij op dezelfde as zit als de turbine, draait hij ook. De compressor zit in de luchtinlaat van de auto gemonteerd, zodat hij tijdens het draaien lucht in de motor trekt en deze in de cilinders duwt.

Nu is er een klein probleempje. Als een gas comprimeert, wordt het warmer (vandaar dat een fietspomp opwarmt als je je banden oppompt). De warmere lucht is minder dicht (vandaar dat er warme lucht boven de radiatoren komt) en minder effectief bij het verbranden van brandstof, dus het zou veel beter zijn als de lucht die uit de compressor komt, werd gekoeld voordat deze de cilinders binnenging. Om af te koelen, gaat de uitvoer van de compressor over een warmtewisselaar (intercooler) die de extra warmte lucht afkoelt alvorens deze lucht weer doorgevoerd wordt.