+31 (0) 35 53 93 977
+31 (0) 35 53 93 977
Klant aan het woord: Jan de Reus en zijn BMW 320i & Fiat 500!
Lees hier het verhaal van René Snel en zijn Land Rover Discovery!
Home Nieuws Klant aan het woord: René Snel en zijn Land Rov...

Klant aan het woord: René Snel en zijn Land Rover Discovery!

Toegevoegd op: 22-03-2021

Wie: René Snel

Bedrijf: www.quickpanell.com

Vertel eens over jouw bedrijf en uitvinding…
Ik heb een technische achtergrond en achttien jaar geleden had ik een golfkarton fabriek, waarin we altijd bezig waren met nieuwe dingen uitvinden. Ik had een hele sterke doos voor tomaten ontwikkeld van karton en mijn idee was om dit in het groot te doen als een soort tiny house avant la lettre. Ik bedacht daar een machine voor en zo ontstond het idee voor Wikkelhouse, een tiny house op basis van karton dat binnen anderhalf uur geproduceerd kon worden. Licht van gewicht, duurzaam en weersbestendig. Deze uitvinding was nog van voor de hele duurzaamheidsbeweging in de politiek en de bouwwereld was toen traditioneel en weinig innovatief. Ik was met deze uitvinding simpelweg te vroeg en het ging een tijdje de ijskast in. Jaren later heb ik het idee en de machine verkocht aan Fiction Factory in Amsterdam, die het Wikkelhouse ook luxer maken van binnen en ze nu in binnen- en buitenland plaatsen. Karton is wel altijd mijn uitgangspunt gebleven, want met Quickpanell maak ik nu circulaire wanden en dividers op basis van karton. Heel efficiënt en duurzaam.

Wat vind je het leukst in je werk?
Het leukst vind ik dingen bedenken en maken, en als het eenmaal loopt of gaat lopen, het idee verkopen en zelf weer iets nieuws bedenken. Bekenden van me noemen me ook wel Willy Wortel (lacht), dat uitvinden zit echt in me en ik zou er een jongensboek over kunnen schrijven.

Kan je iets vertellen over de toekomst van de tiny house movement?
Dat zet door vanwege meerdere redenen: er is weinig grond beschikbaar in Nederland om te bouwen en de huizenprijzen rijzen de pan uit. Ik vind het nu gewoon op het criminele af wat je betaalt voor een gemiddelde woning. Zelf ben ik ook aan het ontspullen en merk ik dat ik minder nodig heb. Vroeger had ik een uitgebreide autoverzameling, maar die heb ik in de loop der jaren flink uitgedund. Ik ben veel op vakantie gegaan met een camper en als ik dan weer thuis was, dacht ik ‘misschien kunnen we zelf ook wat kleiner gaan wonen’. Maar mijn vrouw wil hier niks van weten, hoor (lacht)! Met de jaren merk ik dat ik de dingen anders ga bekijken en het belangrijkst vind ik leuke dingen doen en uitvinden zolang het kan.

Je bent ook al jaren een vrij professionele racer. Hoe is dat zo gekomen?
Als klein mannetje hielp ik mijn vader al met timmeren en het bedenken van dingen. Ik timmerde als jongen al karretjes in elkaar, maakte aparte sleetjes waarmee je ook over stenen en rotsen kon gaan en op mijn dertiende mocht ik de auto van mijn vader in de garage zetten. Die garage was 100 meter verderop, maar ik maakte er vaak een rit van 20 kilometer van. De politie waarschuwde mijn vader regelmatig dat ze mij nog wel zouden pakken, maar uiteindelijk is ze dat niet gelukt. Ik heet niet alleen Snel, maar alles wat snel ging, vond ik toen al mooi. Toen ik 18 was kon je je met een groepje opgeven om raceles te krijgen van voormalige Nederlandse Formule 1- en Sportscar-coureur Gijs van Lennep en ik zat daarbij. Het ging op een gegeven moment heel goed met het racen, maar ik reed mijn auto op het circuit aan gort en de portemonnee was leeg. Toen heb ik 10 à 15 jaar weinig gedaan in de racerij en me gefocust op het uitvinden en mijn bedrijf. Toen ik 33 was ben ik weer begonnen en dan vooral met rally’s rijden in Noorwegen en Finland. Rally rijden, maar ook racen op het circuit, doe ik nu op zeventigjarige leeftijd nog steeds met veel plezier. Het is echt mijn uitlaatklep. Helaas is er de afgelopen tijd vanwege corona maar weinig georganiseerd. Ik mis het heel erg en het is maar afwachten of er komend seizoen weer wat mogelijk is.

In wat voor auto race je nu?
In een BMW M3 waar we een echte raceauto van hebben gemaakt met carbon dak en deuren en een hele snelle motor erin. De rally’s rijd ik met een Mitsubishi Evo 6. Ik heb 25 jaar lang races gedaan in Porsche, maar nu doe ik het iets minder professioneel en het plezier en de competitie zijn hetzelfde. Op een gegeven moment had ik zoveel gezien en beleefd en dacht ‘het kan ook eenvoudiger’. Het racen is nu een stuk vrijblijvender dan wanneer je met veel sponsoren te maken hebt en je je een jaar van tevoren moet aanmelden voor een race. 

Wrijft jouw duurzame insteek niet met het racen?
In de auto-industrie zijn ze alles elektrisch aan het maken, maar daar heb ik mijn bedenkingen bij. Vanuit politiek oogpunt moet alles elektrisch worden, maar als je het hele proces van A tot Z bekijkt, is een elektrische auto produceren allesbehalve milieuvriendelijk. En wat doe je na afloop met de batterijen? Hoe kunnen die op een duurzame manier gerecycled en opnieuw ingezet worden? Ik vind dat we verplicht zijn om alles zo duurzaam mogelijk te maken, maar dan wel op een manier die klopt. Ik zie het ook zo: iemand die hard werkt en een (duurzaam) bedrijf laat groeien, beloont zichzelf graag met een mooie auto. Dus die auto voor de deur staat symbool voor economische groei, maatschappelijke betrokkenheid en het creëren van werkgelegenheid. Dat racen stelt niets voor wat betreft de impact op het milieu. Ik denk dat de racerij het wel moeilijk gaat krijgen met regels en wetten die opgehangen worden aan de ‘milieu-kapstok’. Het is afwachten. Ik heb er in elk geval intens van genoten en blijf dat hopelijk nog wel vier of vijf jaar doen.

Wat voor auto rijd je en waarom heb je hem bij ATM gebracht? 
Een Land Rover Discovery. Deze heb ik zes jaar geleden gekocht als trekker voor de aanhangwagen met mijn raceauto. Dat leek me wel een goede keuze, maar vervolgens beviel die auto zo goed dat ik er dagelijks mee ben gaan rijden. Ik heb ook nog een Jaguar Daimler en een Jaguar S-type, maar daar rijd ik sporadisch in. Ik merkte aan die Land Rover dat de motor vanuit de fabriek werd ingehouden, een beetje alsof je gaat hardlopen met een wasknijper op je neus. Daarom heb ik hem bij ATM gebracht om hem te laten tunen. Ik was nieuwsgierig naar de ware aard van deze auto en daarover ben ik razend enthousiast. Ik was een beetje bang voor het effect op de versnellingsbak, maar hij lijkt nu nog beter te schakelen en met een lager toerental heeft hij nu veel meer vermogen en trekkracht. Eerst had hij denk ik 210 of 220 pk en nu is dat zeker 300 geworden. Eén teentje gas en hij doet wat ik wil. Vooral met die aanhanger erachter merk ik een groot verschil.

Wat vond je van de aanpak bij ATM?
Al vanaf mijn achttiende ben ik bezig met tunen en opvoeren, dus ik heb veel ervaringen met autotuners. Bij ATM verliep het van A tot Z helemaal prima, met een bijzonder goed resultaat. Deze auto was uitermate geschikt om te laten tunen, dus ik ben blij dat ik het heb laten doen.

René Snel en zijn Land Rover Discovery!