+31 (0) 35 53 93 977
+31 (0) 35 53 93 977
Jan de Reus en zijn BMW 320i & Fiat 500!
Lees hier het verhaal van Jan de Reus en zijn BMW 320i & Fiat 500!
Home Nieuws Klant aan het woord: Jan de Reus en zijn BMW 32...

Klant aan het woord: Jan de Reus en zijn BMW 320i & Fiat 500!

Toegevoegd op: 20-03-2021

Wie: Jan de Reus

Bedrijf: De Reus Coaching (www.dereuscoaching.nl)

Wat voor bedrijf heb je?
Ik ben begonnen als coach en heb een achtergrond als commercieel econoom, dus toen een klant vroeg of ik ook eens naar zijn cijfers wilde kijken, heb ik die twee samengevoegd en nu werk ik als business coach voor ondernemers. Ik help ze groeien op een manier waarbij ze alleen maar doen wat zij leuk vinden, terwijl de ondernemer dezelfde ondernemer blijft en het bedrijf hetzelfde bedrijf. Dat is zo leuk om te doen. Vergelijk het een beetje met een auto tunen: de auto is nog steeds hetzelfde, maar hij rijdt zoveel fijner, soepeler en krachtiger. Met minder energie haal je er meer uit en dat geldt ook voor de ondernemers die ik coach.

Wat vind je het leukst in je werk?
Het leukst is om de bedrijven en ondernemers te laten groeien door de ondernemer sterker te maken. Als business coach beïnvloed je op zoveel vlakken, het is echt waardevol om je te laten coachen als ondernemer. Ook hier kan ik weer de vergelijking maken met een auto: wanneer je een auto laat tunen die nooit een beurt heeft gehad, komt het niet goed. En zo is het ook met een ondernemer. Wanneer je regelmatig de manier van denken en werken en de processen onder de loep neemt, loopt alles veel soepeler binnen je bedrijf.

Je bent een fanatieke zeiler. Vertel…
Toen ik veertien jaar oud was, begon ik met surfen en sindsdien brengt op het water zijn rust in m’n hoofd. Je leven lang wil je alles beheersen, maar tijdens het zeilen bepaalt de wind hoe hard je gaat en wat uiteindelijk je bestemming is. De elementen bepalen wat voor reis je maakt en het is voor mij echt een uitlaatklep om op het water te zijn. Mijn stressniveau daalt en creativiteit krijgt de vrije loop. Zo is het ook met muziek luisteren, autorijden of sporten; stuk voor stuk dingen waarbij ik mezelf voorop zet en er bewust voor kies om dat te doen. Je bent zelf het allerbelangrijkst, dus zo probeer ik ook te leven. In de ochtend start ik met een uur hardlopen of wandelen, zodat je veel meer uit je dag haalt. ‘Practice what you preach’ zeg maar...

In welk opzicht kun je een auto vergelijken met een zeilboot?
Niet. Nou ja, misschien parkeer ik m’n auto net zo strak in als mijn zeilboot (lacht). Verder is het voor mij een totaal andere beleving.

Wat voor auto rijd je en waarom heb je hem bij ATM gebracht?
Ik rijd een BMW 320i en liet via RTL een bedrijfsfilm maken. De regisseur, cameraman en een klant van mij die aanwezig was, hadden alledrie een BMW die ze hebben laten tunen. Daar ging het natuurlijk uitgebreid over. Ik was een beetje conservatief en zei ‘dat hoeft toch allemaal niet, hij rijdt prima’, maar in de week erna werd het kind in mij overenthousiast om die BMW toch ook te laten tunen. Via de RTL ploeg ben ik toen bij ATM terecht gekomen en heb toen ook gelijk mijn vrouw aangestoken, die haar Fiat 500 heeft laten tunen. Die zag eruit als een Abarth, maar reed als een gewone Fiat. Nu rijdt hij als een Abarth Light zullen we maar zeggen. De bijnaam van die auto is ‘pepper’, omdat hij knalrood is, maar nu noemen we hem ‘hot pepper’.

Wat is het grootste verschil voor en na?
De Fiat en BMW hebben meer koppel, rijden soepeler en je hoeft minder te minder schakelen. Als ik in de BMW mijn rechtervoet kan beheersen, is hij heel erg zuinig. De dag na het tunen reed hij 1 op 20 naar Amsterdam en terug, dus dat is echt zuinig voor een auto van 250 pk. Als ik gas geef, zit ik met een grote glimlach achter het stuur. Ik durf nu bijna een wedstrijdje te doen met een Porsche.

Even in jouw rol als business coach, wat denk je dat ATM kan verbeteren in hun aanpak?
Ik denk dat ieder bedrijf moet nadenken over hun koers op de lange termijn. Alle auto’s worden elektrisch, dus op welke manier kan ATM daar op inspelen? Daarnaast moet je ook nadenken over pieken en dalen in de economie. Wanneer de automotive sector in een dal terecht komt, moet je als bedrijf andere activiteiten hebben om die dip op te vangen, waardoor je een basis cashflow behoudt. Als laatst is het van belang dat je bij elke groeifase de groei een stap voor bent en op die manier hard door kunt groeien.

Jan de Reus en zijn BMW 320i & Fiat 500!