+31 (0) 35 53 93 977
+31 (0) 35 53 93 977
Hoe verloopt het tuning proces bij ATM Chiptuning?
Lees hier hoe chiptuning bij ATM Chiptuning werkt. Maatwerk tuning, van de inspectie tot de software aanpassing.
Home FAQ Hoe verloopt het tuningproces

Het tuning proces van ATM Chiptuning

Inspectie

De auto komt binnen en wordt geïnspecteerd. Onder andere het oliepeil, koelvloeistof niveau en de bandenspanning worden gecontroleerd. Daarnaast wordt de auto uitgelezen op storingen en foutmeldingen om er zeker van te zijn dat de auto en de motor in goede staat zijn. Ook maken we een testrit met de auto om te checken of de auto zich goed gedraagt op de weg.

Vermogensrun

Als de auto na de inspectie goed is bevonden kan het tuning proces beginnen. Indien de klant een vermogensrun wil, wordt er eerst een meting gedaan in de standaard ongetunede situatie. Hierbij worden ook zogenoemde datalogs gemaakt. Datalogs zijn automatisch gegenereerde databestanden die allerlei parameters van de motor registreren. Zodoende kan er uit data herleid worden of alle systemen goed functioneren en er mechanisch geen gekke dingen met het voertuig aan de hand zijn. Dit is een belangrijke factor in het tuning proces!

Software aanpassen: "de tuning"

Hierna worden de gegevens in de vorm van een bestand uit de auto geladen die door onze engineers aangepast worden. Hier vind de daadwerkelijke tuning plaats, oftewel het optimaliseren van het motormanagementsysteem. Voor het aanpassen van de software zijn speciale computerprogramma’s ontwikkeld die het mogelijk maken de software van het motormanagementsysteem aan te passen. 

Software inladen en finetunen

Als de software aangepast is, word het aangepaste bestand terug in de auto geladen en wordt de auto opnieuw uitgelezen. Zo wordt er gekeken of er storingen optreden of andere problemen ontstaan na het plaatsen van de nieuwe software. Als alles naar behoren functioneert worden er, in het geval dat de klant voor een vermogensrun heeft gekozen, nogmaals een aantal vermogensruns gemaakt om de resultaten te meten waarbij wederom weer allerlei datalogs gemaakt worden. In dit stadium van tuning kunnen er nog aanpassingen worden gemaakt in de software indien dit nodig is. Hier komen de resultaten van de datalogs weer goed van pas. Aan de hand van deze analyses kunnen engineers goed kijken waar er nog aanpassingen nodig zijn en kan er weer gekeken worden of de auto veilig is getuned en de motor verder goed functioneert. Als er geen vreemde dingen meer naar voren komen kan er een testrit worden gemaakt om te kijken of alles ook goed functioneert op de weg en de auto verder goed rijdt.

Rijden!

Als alles naar tevredenheid is afgesteld, word de klant ingelicht en mag de klant de tuning zelf gaan ervaren. De auto word pas afgeleverd als wij tevreden zijn maar nog belangrijker: als de klant tevreden is!


Chiptuning op maat?

Lees meer