+31 (0) 35 53 93 977
+31 (0) 35 53 93 977

Chiptuning op maat

Uw auto laten chiptunen? Kies voor een maatwerk ATM-Chiptuning of Eco-chiptuning. Via eigen testbank ontwikkeld!

Home Onderhoud

Onderhoud

ATM-Chiptuning vindt het van groot belang dat chiptuning goed uitgevoerd wordt. Het is daarom van groot belang dat onderhoud goed en tijdig gebeurd. Er zijn een aantal factoren waar zeker rekening mee gehouden moet worden.

Wanneer moet je de bougies vervangen bij een benzinemotor?
De bougies zijn een klein maar essentieel onderdeel van de motor. Zonder de vonk die deze bougies leveren zou er geen verbranding zijn en dat is precies wat we nodig hebben om vooruit te kunnen komen. Bougies zijn dus een zeer wezenlijk onderdeel van de motor.

Wanneer de bougies vervangen moeten worden hangt af van meerder factoren:     

  1. Het soort bougies dat er gemonteerd is.                                                                                     
  2. Het vermogen dat de motor levert.
  3. Hoe er met de auto gereden word.
  4. Of een auto vaak stil staat.

Dit laatste is van invloed op de bougies, omdat bougies eerder corroderen in een auto die vaak lang stilstaat.

De gemiddelde levensduur van een bougie
Hoewel er geen vaste levensduur bepaald is voor bougies, zou een gemiddelde set bougies toch minstens 20.000 kilometer mee moeten gaan, op voorwaarde dat ze allemaal nieuw vervangen zijn aan het begin en dat de auto regelmatig rijdt. Afstanden van 80.000 kilometer zullen waarschijnlijk ook nog wel kunnen, zeker wanneer je bougies hebt met edelmetaal (Iridium) maar deze zullen echter nooit meer zo goed functioneren als nieuwe bougies. Het is dan ook niet aan te raden zo lang mogelijk door te rijden met de bougies en daarom houden wij zelf altijd de grens aan tussen 20.000 en de 40.000 kilometer. Zijn de bougies dan nog steeds helemaal in orde, dan adviseren wij deze alsnog te vervangen.

Liever te vroeg dan te laat vervangen
Het zoveel mogelijk rekken van de levensduur van de bougies is namelijk niet de moeite waard. Bougies zijn naar maten redelijk goedkoop in aanschaf en u loopt een hoog risico op eventuele schade aan de motor of de bobines door verder te rijden met versleten of niet goed werkende bougies. Een kapotte of slechte bougie kan zorgen voor startproblemen, maar ook voor een slecht presterende en onregelmatig lopende motor, waardoor er nog veel meer schade kan ontstaan. Het is dan ook altijd de moeite waard de bougies voor het einde van de levensduur te vervangen. Het geld verdient u namelijk al snel terug en u bent verzekerd van een optimale werkende bougie en ontstekingssysteem.

Waarom moeten bougies ook eerder vervangen worden bij chiptuning?
Zoals vermeld zijn de bougies een essentieel onderdeel van de ontsteking, een optimale ontsteking is vereist om een motor maximaal te laten presteren en om een optimaal verbruik te halen. Op het moment dat er meer vermogen word gevraagd (meer brandstof en lucht) is er een sterkere vonk nodig dan normaal, hiervoor moet de bougie dan ook in perfecte staat zijn. Ook zullen de bougies hierdoor sneller slijten en is het dus van belang om de bougies eerder te vervangen dan wordt voorgeschreven door de fabrikant.